Workshops Cultuur in jouw klas

Morgen direct aan de slag!

In schooljaar 2020-2020 vinden er zes inspirerende workshops plaats op het gebied van cultuureducatie. Deze workshops zijn bedoeld voor iedereen die werkzaam is in het basisonderwijs in de gemeente Hellendoorn, Wierden, Rijssen-Holten, Twenterand, Hof van Twente en Raalte. De workshops vinden verspreid door heel Overijssel plaats en deelname is gratis! Let wel op, vol = vol. 


Meld je snel aan voor één of meerdere workshops>>

 

Kunst & Techniek
Wo 16 september ‘20 | 19.30 - 21.30 uur | Bibliotheek Vriezenveen

Een workshop rondom de doorlopende vakoverstijgende leerlijn ‘Kunst en techniek’ gericht op creativiteit, artistieke inhoud en techniek. De verweving met beeldende kunst biedt mooie kansen om binnen verwante domeinen (kunstzinnige oriëntatie, oriëntatie op jezelf en de wereld) doelen te behalen en te werken aan creativiteitsontwikkeling. De docent, Han Kobes, gaat met de leerkrachten aan de slag: uitleg terwijl je uitvoert.

 

Woesj, creatief schrijven (ONLINE WORKSHOP)
Di 10 november '20 | 20.00 - 21.30 uur | HOFtheater Raalte

Creatief schrijven lijkt je een geweldige toevoeging op het gewone taalonderwijs, maar ja, hoe pak je dat aan? Precies hierbij willen Heleen Bosma en Alied van der Meer je helpen. In aansluiting op de door de school gebruikte methode, bieden ze speelruimte én structuur. De werkvormen die je in de workshop leert zijn direct toepasbaar in de klas. Je ontdekt dat leerlingen veel meer te schrijven hebben dan ze wisten. De docenten zijn mede-auteur van het werkboek Woesj en nemen deze speelse methode mee ter inzage.

 

Hoe begeleid je een denkgesprek met kinderen? 
GAAT NIET DOOR OP 18 NOVEMBER -> WORDT INDIEN MOGELIJK VERPLAATST NAAR VOORJAAR | 15.15 - 17.45 uur | Kulturhus Holten

Kiki Vos de Wael leert je in deze workshop hoe je vragen uitdiept met kinderen. Bij filosofie gaat het om het plezier van onderzoek naar wat we denken. Deze manier van vragen is goed te gebruiken bij kunst- en cultuureducatie. Je krijgt denkoefeningen aangereikt en praktische tips om onafhankelijk te leren denken.

Film & Storytelling
Donderdag 11 februari ‘21 | 19.30-21.30 uur | Een basisschool gemeente Hellendoorn
(naam van de school wordt nog bekend gemaakt)

Leerling: “Mogen we doen alsof we in een vliegtuig filmen?” Meester: “Ja hoor, pak maar een paar stoelen, een A4-tje en een schaar.” Verhalen zijn een rijke culturele bron en zitten vol levenslessen. In combinatie met film maak je het voor kinderen mogelijk om verhalen op een aansprekende manier tot leven te brengen. In deze workshop van Michiel Bos komen storytelling en het maken van korte speelfilms aan bod. Deze combinatie leert je creatief te zijn met de middelen die je hebt!

 

Bewegend leren in een kunstzinnig jasje
Woensdag 17 maart 2021 | 15.30-17.00 uur | Basisschool Heeckeren in Goor

Over bewegend leren hoor je steeds meer, het is HIP! Er zijn kant en klare lesprogramma’s voor bewegend leren lessen beschikbaar. Maar het is zo waardevol om de reguliere lesstof zelf om zetten naar een bewegend leren les. Tijdens deze lessen worden de originele lesdoelen behaald en misschien nog wel meer…We gaan in deze workshop de ruimte opzoeken, het liefste buiten, en gaan lekker bewegen en zelf ervaren!

In deze workshop worden werkvormen in een “kunstzinnig jasje” aangeboden, maar ze zijn uiteraard ook bij taal, rekenen e.d. toe te passen. De workshop wordt gegeven door Linda Huizing.

 

De magie van handpoppen
Dinsdag 6 april 2021 | 19.30 - 21.30 uur | Gebouw ‘In Harmonie’ Wierden

Een leuke en leerzame korte training over de magie van handpoppen! Je leert:
Diverse technieken hoe je ‘natuurlijk’ kunt spelen met een pop.
Deze technieken laten je handpop tot leven komen.
Hoe je de pop een karakter kunt geven.
Hoe je de pop als pedagogisch middel kunt inzetten.
Welk belang het kan hebben om via de handpop te communiceren.

Door middel van oefening voor de spiegel, samenspel, oefeningen over lichaamstaal, oefeningen over stemgebruik en observaties zul je heel goed ervaren en kunnen benoemen wat wel en niet werkt bij het spelen met een handpop. De workshop wordt gegeven door Tessa Kortenbach.