Workshops Cultuur in jouw klas

Morgen direct aan de slag!

In schooljaar 2022-2023 vinden er vijf inspirerende workshops plaats op het gebied van cultuureducatie. Deze workshops zijn bedoeld voor iedereen die werkzaam is in het basisonderwijs in de gemeente Hellendoorn, Wierden, Rijssen-Holten, Twenterand, Haaksbergen, Hof van Twente en Raalte. De workshops vinden verspreid door heel Overijssel plaats en deelname is gratis! Let wel op, vol = vol. 

Meld je snel aan voor één of meerdere workshops>>

Mindful poetsen met Pastel

Door Doro Jellema

Het heeft iets magisch om te schilderen zonder kwasten. Met soft pastel kun je tekenen en schilderen tegelijk. Met een doekje of met je vingers kun je kleuren heel mooi laten overvloeien en zelfs mengen. Ervaar hoe je met kinderen kan werken vanuit een rustige creatieve flow. De verbeeldingskracht van leerlingen wordt aangewakkerd vanuit mogelijkheden en onmogelijkheden van het materiaal en toevalligheden die ontstaan. Ook leuk voor jezelf om te doen en toe te passen in heel veel situaties in de klas!

wo 5 oktober ‘22 | 15.30 - 17.00 uur
School in Hof van Twente

Theaterlezen

Door Alied van der Meer

In deze kun je als leerkracht of als team in een informele, veilige sfeer oefenen met het ‘spelend lezen in de klas’. We werken met behulp van boeken theaterlezen voor alle leeftijden waarin een verhaal als toneelstuk staat opgeschreven. We oefenen met de rollen, de stemmen en het laten groeien van de spanning! Je krijgt aanwijzingen hoe je in de klas aan de slag aan de slag kan gaan. Een vrolijke activiteit die vaardigheid vergroot om verbeelding en creativiteit in de volle breedte in te zetten.

di 1 november ‘22 | 19.30 - 21.00 uur
HOFtheater Raalte

 

Hoe begeleid je een denkgesprek met kinderen?

Door Kiki Vos de Wael

Kiki Vos de Wael leert je in deze workshop hoe je vragen uitdiept met kinderen. Bij filosofie gaat het om het plezier van onderzoek naar wat we denken. Deze manier van vragen is goed te gebruiken bij kunst- en cultuuronderwijs. Je krijgt denkoefeningen aangereikt en praktische tips om onafhankelijk te leren denken.

wo 1 februari ‘23 | 19.00 - 21.30 uur
Kulturhus Holten

Proefles ‘Lezen met een lied’

Door Frauke Langbein

Een kennismaking met de CmK leerlijn ‘Lezen met een lied’. In deze leerlijn wordt het leren lezen ondersteund door de muzieklessen. Spelenderwijs gaan de leerkrachten en leerlingen uit groep 1 tot en met 5 aan de slag met taal en muziek. De cadans van muziek kan je helpen met het ritme van het lezen. De vorm van melodie volgt de lijn van een zin. Volg deze proefles en maak kennis met deze ontwikkelde leerlijn.

wo 15 maart ‘23 | 19.30 - 21.00 uur
Bibliotheek Vriezenveen

Creatieve Stilte

Door Tessa Kortenbach

In deze workshop maak je kennis met Creatieve Stilte in de klas. Welke effecten heeft creativiteit en rust op het brein, de emoties en het lichaam van kinderen.
Kinderen, ervaren meer rust, kunnen zich beter focussen, zijn zich meer bewust van hun gevoelens en hun omgeving. Er wordt zelfs door ouders gezegd dat Creatieve Stilte in de klas het slapen bevordert. Ervaar verschillende oefeningen die je de volgende dag al met je klas kunt doen. Je ontvangt de muziek die daar bij hoort en je maakt kennis met het Creatieve Stilte YouTube kanaal vol met oefeningen.
En mocht je echt geboeid zijn geraakt, dan kun je ook het prachtige boek Creatieve Stilte inzien.

di 18 april ‘23 | 19.30 - 21.00 uur
Locatie in Nijverdal