Old Ni-js, Jan Ottink Band en Boh Foi Toch - 't HOF geat plat

 

Maart is dialectmaand. Reden om drie gerenommeerde bands uit te nodigen die een sterke link hebben met ‘plat’. Zowel Old Ni-js, Jan Ottink Band als Boh Foi Toch brengen hun Achterhoekse muziek deze avond ten gehore.

OLD NI-JS
Samen zijn ze goed voor 160 jaar ervaring. Old Ni-js bestaat namelijk uit de generatie muzikanten die in de jaren zeventig fungeerde als de uitvinders van de nederpop. En de heren mogen dan intussen alles al hebben meegemaakt, de liefde voor de muziek leeft nog altijd volop. Voor de toekomst hebben ze volop ambities.
Blitz Wending, Puddingh, de Heinoos, de Knasters, Boh Foi Toch en Normaal. Een tijdperk waarin volop werd geëxperimenteerd met muziek en toen professionele geluidsapparatuur eigenlijk nog niet eens bestond. In deze tijd leerden de heren elkaar kennen. Tot op de dag van vandaag zijn de ze volop actief in diverse bands. In 2004 begonnen ze samen Old Ni-js.


Aanvankelijk vooral om de gaten in te vullen van de touragenda’s van de diverse bands, waarin ze op dat moment speelden. Ze kregen zulke enthousiaste reacties dat ze besloten om het wat structureler aan te pakken. Aanvankelijk opereerde Old Ni-js als trio, maar later kwam er versterking bij in de persoon van Gerard de Braconier, nu opgevolgd door Jan Kolkman. Het was een aanwinst. De muziek werd completer en er ontstond meer ruimte.

 

JAN OTTINK BAND
Als je maar lang genoeg gewoon doorgaat, word je vanzelf bijzonder: Jan Ottink werd vorig jaar, ondanks de stille tijd door corona, verheven tot ridder in de orde van Oranje-Nassau, wegens zijn grote verdiensten voor de nedersaksische streektaal. Een mooie onderscheiding en een extra reden om snel weer live te gaan spelen!
Vol energie, engagement, emotie en plezier. Kritisch en ook hoopvol. Uniek met 100 procent eigen werk en prachtige, originele teksten in het neder-saksisch, altijd recht uit het hart gezongen met zijn herkenbare, doorleefde stem.


De band speelt een wervelend programma met veel nieuwe liedjes. In een breed scala van thema’s en muziekstijlen. Geëngageerd, romantisch, vrolijk en soms ook om even goed over na te denken; van zacht en subtiel tot stevig swingend.


Uit de pers van afgelopen jaar: Jan Ottink staat voor poëtisch, geëngageerd, rauw en direct in zijn teksten en doorleefd in zijn stemgeluid. En vooral: “dichtbie hoes”.
Jan kreeg de afgelopen jaren al meer onderscheidingen voor zijn unieke repertoire. Eén daarvan de Streektaal-popprijs “De Gelderse Roze” met de prachtige ballad: ‘Maak mie wakker’.


BOH FOI TOCH
Boh Foi Toch ontstond als gelegenheidsband. Oud-Normaalleden Jan Manschot en Ferdi Joly, bassist Willem te Molder en trekharmonikaspeler/ liedjeszanger Hans Keuper vonden elkaar voor een optreden tijdens het Achterhoek Gala op Nieuwjaarsdag 1990 in Hengelo (Gld).


Hun mengsel van zydeco en rock sloeg meteen aan, de Boh Foi Toch-Rap was een groot succes. Ze besloten door te gaan. Het repertoire werd uitgebreid en polka's, walsen, maar ook ballads vonden er hun plaats, net als Folky deuntjes en Tex-Mex. De teksten bleven steeds in het Achterhoeks!


Jan Manschot verliet de band in 1997 en Han Mali kon als drummer gelijk aan de slag met de opnames van de 4e CD “Boekspek”. Ferdi Joly keerde eind 2005 terug naar zijn oude liefde “Normaal”. Oud-Normaal gitarist Paul Kemper volgde hem op.


Boh Foi Toch speelt voor jong en oud en maakt voor en met iedereen feest.