Loes Luca - Uit het hoofd


Uit Het Hoofd is een vertelling over een vader met een geheim, een moeder die rust wil en een dochter die wil leven. Ze wonen in het naoorlogse Rotterdam bij opoe, die van makreel houdt en haar handen afveegt aan de gordijnen. Het meisje zingt een zelf gemaakt liedje. De tekst is: ‘Het is helemaal niet erg, het is allemaal helemaal niet erg’. Het wordt haar mantra. 

In Uit Het Hoofd kijkt een actrice op het einde van haar carrière terug op haar leven. Omdat ze niet helemaal meer is, wat ze is geweest, stuurt de producent een jonge actrice mee op tournee om haar, mevrouw Loes, door de voorstelling heen te slepen.
 
Uit Het Hoofd, geschreven door Maria Goos en gespeeld door niemand minder dan Loes Luca, is een verhaal dat op die plek in het hoofd van de actrice zit, waar de leugen, de verbeelding, de herinnering en de werkelijkheid met elkaar onderhandelen om het leven dragelijk te maken. 

Over Loes Luca
Loes Luca is een actrice, comédienne en zangeres, bekend van producties als 't Schaep met de 5 pooten en Ja zuster, nee zuster. Daarnaast speelde ze de hoofdrol in de bioscoophit Mi Vida (2019).

Voor haar rol in het toneelstuk Doek! – ook geschreven door Maria Goos - kreeg ze de AVRO Toneel Publieksprijs. Haar bijdrage aan Bedscènes leverde wederom een prachtige nominatie op, ditmaal voor de Colombina. Als klap op de vuurpijl won ze in het jaar 2015 een Gouden Kalf én de Lof der Zotheidsprijs. Niet veel later speelde Luca samen met Tjitske Reidinga in de musical In de ban van Broadway. Dit leverde haar een Musical Award op voor de beste vrouwelijke hoofdrol.

Wat een vakvrouw!